Wednesday, October 4, 2017

Blog Sudah Bersarang


Assalamualaikum wbt...

Lamanya me tak berkesempatan nak update blog..salah satu sbbnya laptop buat hal tp yg paling utamanya sbb busy dgn baby...faham2 je la bila ada baby masa tu mmg sgt terhad utk diri sendiri.

Subhanallah pejam celik pejam celik puteri kecil me dah nak masuk 6 bulan...alhamdulillah membesar dgn sihat walaupun x bambam 😅. Setakat ni graf tumbesaran Raisya pun cantik je..alhamdulillah setiap kali pi ambik injection dia x demam...risau jgk dh lama xde baby ni..kang demam awk mula la gelabah...
Pertama kali kami beraya berempat...1st Raya utk Raisya😍

masa ni Raisya baru pandai meniarap😊
masa pi inject 5 bulan
Sekarang Raisya makin aktif...boleh dikatakan full breastfeed selepas me habis tempoh ulang alik hospital sbb kes darah beku tu..Raisya dah start makan solid food pun...
Alhamdulillah dia suka..yeayy
Sesungguhnya hanya Dia yg tahu betapa kami bersyukur kpdNya kerana kurniakan kami seorg puteri yg mmg kami tunggu & inginkan sgt..

Nanti dah besar teman Ummi pi shopping ok
Anak manja Abah ni😅😅
Penat, mengantuk semua hilang bila tgok Raisya membesar depan mata...dgn keletah manjanya..senyumnya..semua tu melengkapi kehidupan seharian kami...alhamdulillah si bujang me pun happy sgt dpt adik..cuma setiap kli balik bercuti & nak balik semula ke tahfiz nampak muka mcm x puas lagi bersama dgn adik...x pe syg, cuti nanti jumpa lgi...lagipun weekend boleh jumpa.
Kesayangan & Harta Ummi Abah dunia akhirat😘




Saturday, May 13, 2017

Subhanallah....Lahirnya Zuriat Ke2 Kami..

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah 13.4.2017....lahirlah permata hati kami yg ke 2 stlh 14 thun...alhamdulillah kali ni seorg puteri ...syukur semuanya selamat walaupun lastly setelah berusaha sedaya mungkin..tapi perancangan Allah itu lebih baik..akhirnya terpksa masuk ot...emergency czer sbb jantung baby dah semakin lemah...full bius(general anesthesia)..so sdr2 je nampak suami kat sebelah, dia inform kami dapat baby girl...

Kesuntukan masa dan ujian yg x diduga,  dah masuk sebulan baru sempat nak 'mengarang' entri. Inipun curi2 masa...maklum la ada ank kecil ni mmg tak terkejar masa yg ada...

Slps seminggu discaj me kena admit lgi sbb ada drh beku kt tempat czer...Allahuakbar..nk menangis rsanya..bhgn czer dicuci hidup2 tanpa bius cuma lps tu diberi ubat tahan sakit..sempat la 3 kali kena dressing, nasib baik la doktor yang handle jenis lemah lembut so kurang sikit rasa sakit tu ....20/5 tu pagi2 dah kna masuk ot..kali ni half bius(bius spinal)..so boleh rasa doktor dok godek2 perut me...kali ni kat luar tempat czer tu kna jahit...bukannya tampal mcm yg 1st hari tu..lepas tu bermula la azabnya kna inject antibiotik..habis lebam & bengkak... doktor inform antibiotik yg ni kuat sikit so bila inject kat urat tu klau x tahan silap haribulan urat terus bengkak n demam...patut la hari2 doktor tanya demam ke x..

Alhamdulillah Isnin tu me boleh discaj...rasa lega sangat dpt balik rumah...mmg la ramai yg dtg melawat masa me kat hospital..even hubby, mil & ank2 pun dtg tp x sama..kt rumah sepjg masa nampak muka dorang...tak malu me ckp, kdg tu dtg emosi boleh nangis sorang2 & mesej hubby sbb rindu kat baby..Nasib baik ada mak mertua yg sanggup dtg & stay sebulan lebih kt sini ...t.kasih mak...t.kasih juga buat en husband yg berkejar ke sana sini & ank bujang me yg sanggup bercuti sebulan semata-mata nk tolong ummi dlm pantang...💞💞
Alhamdulillah hari ni genap sebulan umur Raisya Nurjannah

Saturday, April 1, 2017

Macam2 Nak Makan


Assalamualaikum wbt..

Semenjak dua menjak ni macam2 yang terlintas nak makan...dari makanan kampung hingga la western..nasib baik sejak pregnant berat xde la naik mendadak walaupin mkn macam...maybe sbb kuantiti yg me ambil tu sedikit.. dh elok naik 8 kg pegi check minggu lepas turun plk 1 
kg..huhu.
Masa ni mmg tekak asyik nak cheese je..roti canai pun yg ber'cheese'😅

Teringin nk mkn sotong bertelur masak hitam. so yummy 😋😋

makanan ala kg... 

Pulut ikan tamban halus rare..ssah nk dpt tau 😀
Teringin yg manis n sejuk..😅
Ptg semalam dah pekena pizza etra cheese...hari ni teringin nak makan ayam goreng kfc pulak...haaa kan ckp nk mkn mcm2 ...en suami cakap makan je la nanti nak kena pantang lama. 😁😁


Persediaan Menyambut Orang Baru

Assalamualaikum wbt...
Alhamdulillah pejam celik pejam celik dah masuk 38 minggu 1 hari...semua brg baby dah pun kami beli...even brg2 ummi masa berpantang pun dah ready...
Sekarang ni tunggu masa baby keluar je..tak sabarnya me nak timang baby...even en suami, si bujang me & sdara mara pun...maklum jarak tu terlalu jauh..apapun semoga Allah swt permudahkan segalanya nanti...
Lepas batch yg ni ada la tambah sikit2...biasala kan...hihi
Dalam x sabar menunggu kelahiran orang baru tak lama lgi ni...dupdapdupdap tu tetap ada...maklumlah dah lama sgt me berehat....😉


Tuesday, January 24, 2017

Akan Merindui.....Terima Kasih Semua...

Assalamualaikum wbt...

Kebelakangan ni memang berhabuk blog...mood nak menulis berkurang...ditambah pula agak sibuk jadi nak siapkan apa yang patut...nak kena jadi 'cikgu' yang tak bertauliah lagi. 

InshaaAllah kalau takde aral melintang, esok akan jadi hari yang terakhir me menjadi isteri & ibu yang bekerja dari 8am-5.35pm...hihi. Sedih ??? Happy ??? Macam2 ada tapi perancangan dari tahun lepas Allah permudahkan. En hubby sangat menyokong bila me cakap nak resign. Tambah lagi perancangan Allah itu yang terbaik, dalam dok plan nak berhenti kerja Dia dtgkan rezeki yang kami tunggu2 berbelas tahun lamanya. Syukur Alhamdulillah...

Apa yang pasti me akan rindukan persahabatan sepanjang kerja kat sini. Banyak kenangan manis dgn kengkawan...kami berkongsi cerita, berkongsi makanan, berkongsi masalah tapi bukan masalah rumahtangga ye..hiii..yang pahit ??? sudah tentu ada tapi yang tu tolak tepi ....kalau kita simpan jadi penyakit hati..ketisakpuasan hati...ada rasa tak suka...itu lumrah...yg penting saling memaafkan dan jgn simpan dalam hati :).

Hari Jumaat lepas kengkawan ofis plan utk farewell lunch di QnA Republic....terima kasih semua..actually me tak nak anggap tu farewell lunch sbb nanti emosi...nanti x psl2 hujan turun...:).

Gonna miss them ♥♥
Big portion...Chicken Kebab..nice...tp x larat nk habiskan.
Geng 'marhaban'..haha
No la..3 org  yg sedondon jubah & shawl tu geng pantry
yg byk berkongsi cerita masing2..bkn geng ngumpat ye..;)
Sorang xde dlm ni..Ms Kong the Manager yg sentiasa setia dgn kami...hihi
Cupcake yg comel dr adik2 Sales & Purchasing..tqvm♥♥
Terima kasih adik2 syg utk hadiah2 ni...kalian semua
sentiasa dlm ingatan..♥♥
Walaupun dah tak bekerja kat sini lagi, InshaaAllah persahabatan yang terjalin takkan terputus....lagipun rumah masing2 bukannya jauh sgt pun...ada masa terluang masih boleh gathering kat luar kan.

Hmmm....macamana la agaknya bila dah jadi suri rumah sepenuh masa...tapi yang pasti itu yang me tunggu2...semoga Allah permudahkan segalanya buat me & juga buat kengkawan...terima kasih sebab sudi raikan me.... akak doakan kalian dimurahkan rezeki dan sentiasa dlm rahmat Allah swt. 

♥♥♥Hug & Luv u all  ♥♥♥

Friday, January 6, 2017

2 Hari Malam @ The Legend Resort Cherating

Assalamualaikum wbt...

Pejam Celik dah masuk hari ke 6 tahun baru 2017...azam ??? setiap orang ada azam masing2, tinggal tercapai atau tak je...alhamdulillah setakat ini apa yang me azamkan 85% tercapai...selebihnya usaha lagi tahun ni...tahun 2016 meninggalkan banyak memori dalam hidup me dan family. Pemergian arwah chek( ibu tercinta) pada 21/2/2016 yg menggamit rindu dihati kami sampai skrg...bukan tak redha tapi itu lumrah...dan pada hari ke 3 umat Islam berpuasa arwah nenek kami pula meninggal dunia akibat sakit tua...al fatihah buat arwah berdua dan juga arwah ayah...semoga roh mereka ditempatkan bersama org2 yg beriman..

Sambung balik cuti2 kami penamat tahun 2016 dan permulaan 2017...ikutkan perancangan awal kami nak pergi lepas kenduri adik ipar 26/12 tu tapi en hubby pula tak dpt cuti so terpaksa delay dan tukar hotel lain...plan asal nak stay kat De Rhu Beach Resort..tapi hari yg kami nak stay tu dah fully booked...takpe la yg penting tepi pantai..hihi

Kami bertolak dalam pukul 8.30am...cuaca mendung ...hujan berterusan so memang en hubby drive pun slow je...dalam 12.30pm kami dah sampai sebab jalan pun smooth je. Cuma satu yg tak berapa me gemar...budak2 konvoi bermotor terlalu ramai..faham2 je la bila ramai macam tu kita kena lebih hati2. Sebelum check in singgah dulu lunch kat depan resort tu...tak silap me nama restoran D'Cherating Cafe..kat situ mmg ramai sgt..bas2 persiaran pun banyak yg berhenti rehat kat situ. Makanan boleh tahan .

Pukul 2.30pm kami dah boleh check in...
Nice pool view..;)
1st day sampai hujan..kjp je kt kolam then sambung main ping pong


Malam tu kami keluar jalan2 cari makan, tak pergi jauh pun sbb masih hujan...ikutkan plan nak order room service je tapi macam boring pulak dok je kat bilik. Nak join New Year dinner rasanya tak berbaloi kot..rm99/ person...krg makan ciput je..hihi
Tunggu hujan reda sikit baru keluar cari makan..:)
Our last picture for 2016
Alhamdulillah pagi esoknya hujan dah reda...breakfast dah included dalam pakej..tapi untuk 2 orang je..untuk si bujang kena bayar asing.

Buffet breakfast kat sini..best sbb byk pilihan makanan..tp
nak cuba semua mmg tak larat
Yg sempat me snap..
Antara yg kami santap ...beside tu
ada mee & bihun sup, ada bubur nasi..bihun goreng & byk lagi..
Alhamdulillah lepas breakfast cuaca pun ok..boleh la lepak kat tepi pantai kejap...ini kemestian bila pergi pantai..nak juga jalan2 tepi pantai...suka tengaok pemandangan laut yang luas...rasa tenang sangat...Subhanallah..indahya ciptaan Allah...tapi hari tu bendera merah maknanya tak dibenarkan mandi laut sbb ombak kuat...faham2 je la..musim tengkujuh kan..jgn pandai2 nak cari nahas..
Nampak tu awan hitam & angin yg kuat...dah sape suruh
pi musim tengkujuh kan..hihi
Suka dgn buaian tu...tapi takleh lepak lama sbb nak hujan
Tak dapat tengok matahari terbenam dpt tengok matahari terbit
pun dah happy...saat yg di tunggu bila pergi beach
Kami bercuti ber4 ok...'baby' pun harus la ada dlm pic...;)
Esoknya pukul 11.30am kami dah check out...beli apa yang patut...balik rumah mak mertua dulu and stay satu malam kat sana...kebetulan malam tu dorang nak buat bbq...dapat pula tering masak lemak + ikan talang...sedapnya...asyik dijamu je mak buyung ni....bertambah bambam la nti.  Lepas breakfast esoknya kami bertolak balik Kajang..tak nak gerak lambta takut sesak..Alhamdulillah everything ok..10.30am kami dah sampai...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...